Tak jsme tři…

Září 23rd, 2009 by admin

Korejec spolubydla dorazil začátkem předminulého týdne. Studuje doktorát, je mu přes třicet, je fajn a nevypadá na metrosexuála, což je u Korejce pomalu zázrak. Ze svého dřívějšího pekingského bytu s sebou dotáhl bedny plné rozličného haraburdí, které se ale v několika hodinách proměnilo v účelné vybavení naší kuchyně, která byla jinak velkoryse zařízena pouze rychlovarnou konvicí, ledničkou a digestoří. (Neochota některých mých loňských spolužáků investovat do malého elektrického vařiče vyústila v zavedení praxe ohřívání párků přímo v rychlovarných konvicích. Zejména ten čaj pak stál za to.) Ještě než se potomek Tanguna pustil do vybalování, seběhl dolů na recepci pro karamelového Magnuma, kterého mi pak ode dveří hodil na přivítanou. Tching-čchan, jak se Korejec jmenuje, nás okamžitě vybídl, abychom se vůbec neostýchali cokoliv z jeho věcí kdykoliv použít a omluvil se nám, že balkón zastavěl prázdnými krabicemi, dětským kočárkem a hračkami. Vysvětlil nám, že je ženat a má malého caparta. Bydleli spolu všichni několik let v Pekingu, ale jelikož žena dokončuje v Soulu doktorát, je tam na čas i s prckem. Ještě tentýž večer jsme se domluvili, že budu Tching-čchana občas po večerech učit anglicky a on mi za to pomůže s čínštinou, kterou po těch letech studia tady zvládá levou zadní.

Několik dní na to, zrovna když jsem se vracel ze sámošky s už asi dvacátou lahví pitné vody a rozjímal nad tím, jak to s tou vodou tady udělám, abych za ní při mé spotřebě nedal všechny peníze, jsem dorazil na kolej, kde v naší kuchyni pod Tching-čchanovým dohledem cosi kutili nějací chlapíci v montérkách. Musel jsem hned do školy, takže jsem nic nezjišťoval, ale večer mi bylo vysvětleno, že ta krabice pod dřezem je čistička vody z vodovodu, že to sem nechal Tching-čchan přemontovat ze svého původního bytu, a že nám tedy z kohoutku nyní teče kvalitní pitná voda. Prý to měli pro mimino, aby neriskovali s breberkami, které se tu v Číně ve vodovodním řadu prohání. Záhy jsem byl do používání toho daru nebes zasvěcen a opět vyzván k jeho volnému užívání. Jakoby někdo s vyšší mocí můj odpolední lament nad nedostatkem pitné vody poslouchal. Mno, i kdyby to byl Velký kormidelník…díky za to, ty parchante! ;-)

Posted in Z Číny

One Response

  1. klárka

    Vářoo! Jako kdybych četla knížku..hltám, tajím dech, otáčím stránku po stránce a…jsem tam s Tebou!

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

Největší však zmatek působí takzvaní touristé,
potulníci, kteří po výtce jen ze zvědavosti aneb pro
vyražení zahlédli do Číny. O skutečném životě a bytu
Číňanův nenabudou sice pražádných poznání, avšak svět
má zvěděti, že byli v Číně, a protož píší…

z čínského cestopisu misionářů Huca a Gabeta;
české vydání z roku 1887

generic olanzapine no prescription australia, sale of generic yasmin , sale of drospirenone/ethinyl estradiol online, generic pioglitazone no prescription australia, cost of propranolol online, generic amoxicillin/clavulanate no prescription australia, aldactone buy non prescription