První den v Si-ningu

Srpen 17th, 2008 by admin

Ve vlaku nic nestalo, všechno örömy, a tak po více jak pětadvaceti hodinách jízdy vystupujeme v Si-ningu, kde na nás už čeká Cha Ming-ču, sestra našeho spolužáka Cha Ming-cunga (Tašiho). Jejich rodina monguorské národnosti žije ve vesnici několik hodin jízdy busem. Jsme do vesnice pozvaní, takže tam za pár dní pojedeme. Nejprve je ale na řadě Si-ning.

Výhled z guesthousu na Si-ning a blízké kopce

Výhled z guesthousu na Si-ning a blízké kopce

Po troše zmatků se dopravujeme do parádního, fungl nového hostelu a po chvíli odpočinku vyrážíme do nedaleké restaurace na večeři. Společnost nám dělá Tibeťanka Lhamo a vybírá za nás ingredience, neboť si dáváme chuo-kuo (hotpot). To vám postaví doprostřed stolu na hořák hrnec s polévkou, většinou velmi ostrou, kolem rozestaví misky se syrovými surovinami jako jsou houby, různá zelenina, těstovinové nudle, maso atd. a pak už si každý do vroucí polévky hází co chce. S velkou výhodou se nají ten, komu nečiní problém manipulace s hůlkami, neboť si s jejich pomocí musí uvařené suroviny opět vylovit. Hůře už jsou na tom zarytí vidličkáři a nožaři, jako jsme my. To si pak člověk začne vážit každého sousta, které do pusy v hůlkách dopraví. Dobrým zvykem je zde pokrývání stolu tenkým igelitem.Vědí proč.

Na večeři s Tibeťankou Lhamo

Na večeři s Tibeťankou Lhamo

Posted in Z Číny

One Response

  1. Bond

    Cau voe! Na ty hulky si zvyknes a pak je to nejvetsi parada na svete! Celkem lituju, ze jima taky nekdy nejime. Myslim, ze bych to mohl zapojit do nove vznikajici kultury bratrova a myho bejvaku :) Tyjo, diky za tyhle pribehy z Ciny, uplne pri nich jihnu a chce se mi zpatky!!! Nejlip vydelat nejaky rychly prachy, strelit do bot (sedmimilovek koucoura v botach) a od frcet za tebou. I kdyz jsem rikal, ze Peking je pomerne hnusne moderni a oproti Sanghaji trochu prasnej, styska se mi… :)

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

Největší však zmatek působí takzvaní touristé,
potulníci, kteří po výtce jen ze zvědavosti aneb pro
vyražení zahlédli do Číny. O skutečném životě a bytu
Číňanův nenabudou sice pražádných poznání, avšak svět
má zvěděti, že byli v Číně, a protož píší…

z čínského cestopisu misionářů Huca a Gabeta;
české vydání z roku 1887

asian-efl-journal.com, diflucan generic online uk, order propranolol online sales, price of lexapro no prescription